İnsanların Değişmemesinin Gerçek Nedeni

Değişmek istemeyen çalışanlarla başa çıkmak zorunda kalan yöneticilere tavsiye ettiğim etkili bir “Değişim Yaklaşımını” paylaşmak istedim.
2001 yılında HBR de yayınlanmış bir makale
Yazara göre, çocukluğumuzdan itibaren çeşitli inançları benimseriz.
İçinde büyüdüğümüz aile, mahallemiz, ait olduğumuz din, mezhep vb, ileride bizi biz yapacak inançları derinlemesine adapte etmemizde önemli rol oynar.
Yıllar içerisinde bu inançlarımız değerlerimize dönüşür. Hepimiz bu değerlere (bu terbiyeye) paralel taahhütlerle kimi alanlardaki sınırlarımızı belirleriz. (devrimciler gülmez, erkek adam ağlamaz, kızlar yüksek sesle gülmez, delikanlı adam şort giymez vb)
Zaman zaman karşılaştığımız değişim süreçleri, bilinçaltımızda bizi biz yapan kimi taahhütlerimizle çakışır ve için için bu yeni
Öneri cazip ve mantıklı gelse bile yerleşik taahhüdümüzle bağımızı kopartmak zor gelir.
Örneğin, 30 yıllık iş hayatı boyunca kadın yönetici ile hiç çalışmamış tecrübeli kaynakçı Ahmet Usta, Yüksek Mühendis Ayşe Hanım’ın bölüme yönetici olarak atandığı ilk günden itibaren çalışma arkadaşları içerisinde mutsuzluğunu açıkça dile getirmektedir. Ekip olarak uzun süredir istedikleri yeni nesil kaynak makinesini satın almayı Ayşe Hanım önerdiğinde “Gerek yok Ayşe Hanım biz işimizi yıllardır o ekipman olmadan da gayet iyi yapıyoruz. Siz bu para ile ofise çiçek alın bence” der.
Makale, yüz yüze geldiğiniz “değişmesi zor!” bireylerin neden değişime direnç gösterdiğini anlamak için farklı bir perspektif öneriyor.
Makaleyi okuduğunuzda, konu ile ilgili hızlı bir farkındalık artışı yaşadığınızı fark edeceksiniz.
Saygılarımla
Selim Geçit
Alternatif olarak, değişim yönetimi konusunda derinleşmek için KPMG Türkiye bünyesinde kurguladığımız Liderliğin Esasları Oturumları ile ilgili detaylara aşağıdaki görseli tıklayarak ulaşabilirsiniz .
HBR Türkiye’ye üye olmanızı ve güncel yönetim fikirlerini
yakından takip etmenizi ısrarla tavsiye ederim