İYİ Performans Gösteren Cezasınıda Çeker

İş dünyası “iyi performans” ile “çok çalışmayı” birbirine karıştırmaya devam ettikçe, işinde USTALAŞMAK da cezalandırılmaya devam edecek
Bu yazıda bahsedeceğim problemle her sektörde karşılaşmak mümkündür, ancak özellikle servis sektöründe çalışanlara az sonra okuyacakları çok aşina gelebilir .
Türkiyede bu problemle ne kadar sıklıkla karşılaşıdığı (ve bunun nedenleri) başka bir yazıya konu olabilir. Bu yazıda amacım sözkonusu trajikomik problemi GÖRÜNÜR kılmak ve
- Olabildiğince çok yönetici ve yönetici adayına daha etkili olabilmek adına fikir vermek
- Çalışanların bu tuzağa düşmemek için neler yapabileceğine dair önerilerde bulunmaktır.
PROBLEM
Otelcilik setöründe bir çalışan ele alalım, (mesela bir garson, bir resepsiyonist, bir komi ve hatta bir departman amirinden de söz ediyor olabiliriz burada)
Otelciler, yaptıkları işte ustalaştıkça daha eforsuzca iş görmeye, sonuç almaya ve yaptıkları işten büyük keyif almaya başlarlar.
İşte bu ustalaşmaya başlamış çalışan, özellikle de etrafındaki çalışanlara kıyasla daha az stres çektiği gözlenmeye başlanınca “Bunun yaptığı iş kolay”, “Bu arkadaş kendini pek yormuyor”,”çok başıboş bırakmışız biz bu arkadaşı” benzeri bir algı kirliliği ile başa çıkmak zorunda kalır.
Çalışanlardan optimum verim almaya odaklanmak yerine, etrafında kendisinden daha rahat çalışan kimsenin olmamasına odaklanan EGOsentrik yönetici derhal devreye birkaç MUMA ÇEVİRİCİ UNSUR sokar.
Mesela söz konusu “Ustalaşma yolundaki Çalışana”
- Daha fazla ve farklı işler verir
- Daha seri çalışmasını söyler.
- Vardiyasını değiştirir.
- Çok hevesli olmadığı ekstra sorumluluklar yükler (vb)
Yöneticinin bu şekilde davranmasının sebepleri vardır elbette, en önemli sebeplerden biri de kendi yöneticisinin, (mesela otelin sahibi) oteli dolaşırken “bu kız neden mutlu bu kadar, çalıştırın bu arakdaşı, maaşı ne bu arkadaşın?” şeklindeki sorularına maruz kalmamak içindir.
Yani görevi müşterileri mutlu etmek olan çalışanların mutlu olması (özellikle de uzun sürelerle bu mutluluğu görünür kılmaları) pek iyi olmaz onlar için.
Bu durumla karşılaşan, ustalaşmakta olan çalışan kısa sürede bir savunma mekanizması geliştirerek, daha fazla iş yüklenmemesi, vardiyasının değişmemesi için yapılabilecek şeyleri keşfeder hızlıca.
- Çok yorgunum
- Off canım çok sıkkın
- Tam bilmiyorum ne yapılması gerektiğini
- Sakın bana ekstra iş vermeyin her an bayılabilirim (vb)
Bu zehirli kısırdöngü, birçok organizasyonda norm olarak kabul edilen “Yöneticilerin, departmanlarındaki stres miktarı ne kadar yüksekse o kadar efektif adledilmeleri” kültürü yüzünden nesilden nesile geçer (bkz “aksiyon önyargısı”). Sıklıkla da organizasyonların potansiyelleri olan başarıyı elde edememelerinde önemli bir etken olur.
Drive kitabının yazarı Daniel Pink‘e göre şirketlerde , çalışanlardan optimum performansı almanın en etkili yollarından biri, bireylerin yapmaktan mutlu oldukları işleri ustalıkla yapabildikleri ve bir miktar otonomi sahibi oldukları bir kurguyu desteklemek olacaktır.
ÖZET
Ustalaşmaya başlayan çalışanlar, işlerini çevrelerindekilere kıyasla daha az efor harcayarak yapmaya başladıklarında “kendilerini fazla yormamak” ile suçlanmaya başlanırlar. Bu durum karşısında savunmaya geçen birey, “sürekli şikayet edenler” ya da ” sürekli çok meşgul olanlar” kervanına katılır. Performans düşüklüğüne sebep olan bu kısır döngünün kırılabilmesi için ,yöneticilerin çalışanlarının çok çalışmasından değil ustaca çalışmasından elde edebilecekleri faydayı fark etmeleri gerekmektedir
ilişikteki Video bu konuda ilginç bulacağınız fikriler verecektir
Sevgiler efenim
: )
Selim Geçit
10 ocak 2016
Istanbul