KIZINIZ SİZİ MANİPÜLE ETTİYSE ÜZÜLMEYİN Yalnız Değilsiniz !

Kritik düşünmeyen dizini döver.

 

Lise ikideyken, bir sınıf arkadaşı kızım Selin’i Çeşme’deki yazlık evlerine davet etmiş.

Bana gelip “Baba hafta sonu arkadaşlarımla Çeşme’ye gidebilir miyim?” diye sorduğunda yaşının küçük olduğunu hatırlatarak “bak bu hiç hoşuma gitmedi” edasıyla talebini red ettim.

Bir yıl sonra bana “Baba bizim lise, Maldiv adalarında bir liderlik kampıorganize etmiş, arkadaşlarım katılıyor, ben de katılabilir miyim?” diye sorduğunda, içimi çekip, mesafenin çok uzak olduğunu, Maldivlere, oradan da kalacakları adaya gitmek için önce uçağa, sonra deniz uçağına, sonra da tekneye binmeleri gerekeceğini, bunların hepsinin beni de annesini de fazlasıyla ürküttüğünü, ayrıca ücretin de yüksek olduğunu kararlı bir baba tonu ile ifade edip talebini red eddim.

Dudaklarını büküşü içimi acıtmıştı.

Başı öne eğik, biraz düşünüp, hemen ardından da gözleri parıldayarak;

“Peki o zaman Çeşme’ye arkadaşlarıma gidebilir miyim?” diye heyecanla sorduğunda; Kızını mutlu etmenin dahice bir yolunu bulmuş sevecen baba enerjisiyle “Tabi ki kızım, Çeşme şurası” diyerek izin verdim.

Nerdeyse mutluluktan el ele tutuşup zıplayacaktık, o izin aldığı için, ben de kızımı mutlu ettiğim için.

Selin neşe içinde arkasını dönüp güzel haberi arkadaşlarına müjdelemek için odasına koşarken ben de yüzümdeki gururlu tebessümle odama doğru yönlendim. Bir anda hayretle fark ettim ki, o gün ilk önce yine ÇEŞME için izin istemiş olsaydı bu izni yine vermezdim.

Gel gör ki “Çeşme Yolcusu Kalmasın”

Şayet benzer bir durum sizin de başınıza geldiyse hiç üzülmeyin yalnız değilsiniz.

PROBLEM

Duyu organlarımız kanalıyla her an algıladığımız bütün datayı derinlemesine analiz etmek için ne yeterli vaktimiz ne de yeterli enerjimiz var.

Hızlı kararlar vermek için geliştirdiğimiz ve birçoğu işimizi kolaylaştıran metotlar zaman zaman kötü kararlar vermemize sebep oluyor.

Robert Cialdini’nin İknanın Psikolojisi videosunu izlediğinizde ortalama bir insanın İKNA konusundaki yumuşak karnını fark edeceksiniz.

(Kızım beni Cialdini’nin “Hayırdan sonra gelen güç” diye adlandırdığı Karşılık yaratma prensibi ile ikna etti.)

Algımızı bulandıran bilişsel parazitlerden nasıl arınacağız ?

Kritik düşünme becerimizi nasıl geliştireceğiz ?

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Nobel ödüllü yazar Daniel Kahneman “Hızlı ve Yavaş Düşünme” kitabında birçok bilişsel tuzağın etrafımızda olup biteni gözlerken algımızı bulandırdığını ve en makul olduğunu düşündüğümüz yargılarımızın bile şaşırtıcı bir şekilde yanlış olabildiğini işaret ediyor.

Görseli tıklayarak, Kahneman’ın çok etkili makalesi “O Büyük Kararı Almanızdan Önce” ye ulaşabilir, kritik düşünme becerinizi geliştirmek için etkili bir adım atabilirsiniz.

SONUÇ

Bir baba, bir anne, ya da bir yöneticiyseniz, veya olmayı düşünüyorsanız, işinizin kalitesini belirlemede kritik düşünme beceriniz önemli bir paya sahip olacaktır.

Kritik düşünme konusunu düşünmeniz dileği ile

İyi haftalar

Selim Geçit


Pearson Türkiye işbirliğiyle hazırlanmış Liderliğin Esasları Profesyonel Gelişim Programı, varlığını iş dünyasında sürdüren her profesyonelin yaşam kalitesine katkıda bulunacak şekilde kurgulandı.

İkişer günlük 3 modülden oluşan oturumlar bireyin öz farkındalığını destekleyen kavramlara odaklanarak başlayıp, organizasyonun en tepesinde ihtiyacımız olacak yetkinliklerle odaklanarak bitiyor.

0530 2901244
Selim Geçit

Leave Comment