Merhaba

Bu micro sitede 25 Mart akşamı yaptığımız WEBINAR oturumu esnasında üzerinde durduğumuz kavramarın kaynak dökümanlarını bulabilirsiniz

Saygılarımla

Selim Geçit

Oturum Çıktıları 25 Mart 2020

Webinar Hatırası selfie ! : )

Birinci Oturum Özet Video

PARA SORUN OLMASA NASIL BİR YAŞAM SÜRMEK İSTERDİK

Önce “Para sorun olmasa nasıl bir yaşam sürmek isterdik?” diye soran ALAN WATTS videosunu izledik. Videoyu izlerken her şey planladığımız gibi giderse nasıl bir yaşam kurmak istediğimizi zihnimizde canlandırdık

Para Sorun Olmasa Nasıl Bir Yaşam Sürmek İsterdik?

Alan Watts - Para Sorun Olmasa Nasıl Bir Yaşam Sürmek İsterdik?

  • Şayet her şey planladığınız gibi giderse kendiniz ve çocuklarınız için nasıl bir gelecek hayal ediyorsunuz?
  • Nasıl bir evde yaşıyorsunuz?
  • Günleriniz nasıl geçiyor?

Düşünecek olursak, yaptığımız her şeyi anlamlı, mutlu bir yaşam sürmek için gerekli şartları yerine getirmek adına yapıyoruz diyebiliriz.

Çalışmak, kariyer yapmak, evlenmek, iş kurmak, öğrenmek, spor yapmak gibi tüm faaliyetler önünde sonunda iyi bir yaşam sürmek, iyi hissetmek içindir.

Hayalini kurduğumuz yaşantıyı gerçekleştirmek için şayet yüklü bir mirasın üzerimize geçmesini beklemiyorsak, profesyonel becerilerimizi olabildiğince derinleştirmek oldukça önemli bir başarı ve mutluluk şartıdır dememiz yanlış olmayacaktır.


Ya Tutkulu Olduğumuz İşi Yapmalı, Ya da İşimizi Tutkulu Olduğumuz Yaşamı Kurgulamak İçin Yapmalı


Ancak öyle anlaşılıyor ki yüksek yaşam kalitesi sürmenin en sık gözden kaçırılan şartlarından biri "ya tutkulu olduğumuz işi yapmak, ya da işimi tutkulu olduğumuz yaşamı kurgulamak için yapmak" diye özetlenebilir.

Yaşam kalitemizi optimum tecrübe etmek için "YOLCULUK nereye?" sorusunu kendimize sorduğumuzda bir istikamete sahip olmak avantajlı olacaktır.


Bu videonun mesajı üzerinden önce optimum yaşam penceresi kavramına baktık

Optimum Yaşam Penceresi

Yaşamımızın duygusal olgunluk, iletişim becerisi ve teknik becerilerimiz açısından en optimum dönemi olan 23-25 yaşlarıyla 70 li yaşlar arasındaki zamanı iş yaşamında geçirdiğimizi düşünürsek bizi iş yaşamına hazırlayan en önemli önemli sürecin ÖRGÜN EĞİTİM olduğunu işaret etmemiz yanlış olmayacaktır


Örgün Eğitimin Etkileri

Örgün Eğitim sisteminin bizleri kendi hayallerimizle ilgili yolculuğumuzda ve profesyonel yaşamımızda ihtiyacımız olan yetkinliklerin ne kadarını sağlıyor olabildiğini konuştuk.

Örgün Eğitim İş Hayatındaki Başarımız Ve Mutluluğumuz İçin Önemli Olan Yetkinlikleri Veriyor mu?

Kendisini mutlu ve başarılı addeden profesyonellerin ortak paydası nedir? Hangi yetkinliklere sahiptirler?

 
  • Evrensel olarak örgün eğitimin var olama sebebi nedir? (ekonomik sistemin çarklarını döndürmek için gerekeli eleman yetiştirmek, bireyi hayata hazırlamak vb)

  • Üzerinde durduğumuz kritik yetkinliklerin ne kadarı müfredatlarla bize aktarılıyor olabilir?

Elimizde kesin bir data olmamasına rağmen,  oturumlar esnasında yaptığımız tartışmalarda örgün eğitim sisteminin, başarılı mutlu bir profesyonel yaşam tecrübe etmek için  ihtiyacımız olan yetkinliklerin %30 dan fazlasını vermiyor olabileceği sonucuna vardık.

Buradan çıkarmamız gereken sonuç ; "Potansiyelimiz olan yaşam kalitesine ulaşmak için iş hayatına atıldıktan sonrada SÜREKLİ ÖĞRENMEYE DEVAM ETMEMİZ gerektiği" olacaktır

 
 

Dört Temel Yetkinlik Liderlik, Teknik, Network, İletişim

Profesyonel yaşamda hedefimiz olan kariyeri yapmak için en kritik olan 4 profesyonel yetkinliği Liderlik, İletişim, Network, Teknik olarak işaret ettik.

Hayalimiz olan yaşam şeklini kurgulamak için profesyonel yaşamda yükselmek, daha fazla tecrübe daha fazla Network kazanmanın ÜST DÜZEY yönetim pozisyonlarına yükselebilmemize dolayısıyla da daha fazla para biriktirebilmemize yardımcı olabileceğini fark ettik

Daha sonra şayet bir yıl boyunca her gün tamamen tesadüfi 10 ayrı zamanda çalan bir alarm olsaydı ve her defasında O ANDA YÜRÜTTÜĞÜMÜZ BİLİŞSEL FAALİYETİN HANGİ YETKİNLİĞİMİZİ ETKİLİİYOR / GELİŞTİRİYOR olduğunu işaret etseydik ortaya nasıl bir gelişim rejimi çıkardı sorusunun cevabını aradık

Stratejik Düşünme Aplikasyonu Egzersizi
Stratejik düşünme aplikasyonu egzersizinizi yaptık Şayet hayallerimize ulaşmak için ihtiyacımız olan  4 profesyonel kas Liderlik Teknik Networking ve İletişim ise, bu yetkinliklerde şu an nerede olduğumuz konusunu tartıştık. Hemen ardından 1 yıl boyunca tamamen tesadüfi saatlerde çalan bir alarmın hangi kaslarımızı geliştiriyor olduğunu sorguladığında şayet gelişim rejimimizi değiştirmezsek 10 yıl sonra da bugünküne benzer yetkinliklere sahip olabileceğimizi fark ettik.
 

“Liderler uzun boylu olurlar”, “Gür sesli olur liderler”, “En karizmatik liderler genç olurlar” ÖNYARGILAR, ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİKLER

Liderlerin Özellikleri ?

Liderlerin özelliklerini flip charta birlikte yazdık. “Lider” dendiğinde ilk akla gelen özellikleri yazdık

Yukarıdaki özelliklerin yanına başka özellik ekleyebileceğimiz bir video izledik

Dansla Liderlik Dersi- İlk Takipçi

Dansla Liderlik Dersi Video

Orjinal Videoyu yayınlayan yazarın TED konuşması

Bu videodan sonra CESARET in liderlik için çok önemli bir İLHAM VERME KAYNAĞI olabildiğini tartıştık

Ardından yine liderlik önyargılarımızı değiştirmesi için bir başka video daha izledik

Flipcharta İNANÇ, ve CESATERİ ekleyip Liderlikle kavramıyla ilgili öğrenilmiş bir çaresizliğimiz (bilişsel bir önyargımız) olabileceğini konuştuk.

Anormallikleri Normalize Etmek

Anomallikleri Normalize Etmek

İnsanı hayatta tutan önemli becerilerinden biri ADAPTE OLABİLME dir. Ancak adapte olabilme becerisi yanında tehlikeli bir çıktıyı da getirebilir.

Anormalliklere Adapte Olma

Yaşantımızdaki kimi unsurlar aslında norm dışı olmasına rağmen, çok uzun süredir tecrübe edildiği için artık sorgulanmamaya başlayabilir NORMALİZE edilebilir.

Bu durum, fark edilmezse, iş yaşamında potansiyelimize ulaşmak hedefimizle aramıza giren tehlikeli tuzaklardan biri haline gelebilir.

"Anormallikleri normalize etme" kavramı, bir problemle yaşamayı öğrenip onu çözmeden, "normalize ederek yaşantımızı sürdürmek" olarak karşımıza çıktı. Burada satın aldığım arabanın yaptığı arızaya rağmen yıllardır onunla yaşamayı öğrenmiş olmamı işaret ettik

 


Koşmayan At, Uçmayan Kuş, Plan Yapmayan İnsan.

İnsanoğlu 40.000 yıl önce, kendisini geçmişte ve gelecekte düşünebilme becerisini, yani “otobiyografik bellek” diye adlandırılan bir bilişsel özelliği geliştirmiştir. Böylece geleceği öngörebilmeye ve daha ustalıkla plan yapabilmeye başlamış ve ölümlü bir varlık olduğunu da fark etmiştir. (bkz-Beynin evrimi E Fuller Torrey)

Bizi tüm diğer gelişmiş canlılardan ayrıştırıp bugün olduğumuz yere getiren en önemli becerilerimizden bir tanesi sembollerle düşünme (lisan, dil yazı geliştirme) ve dolayısıyla iletişim ve örgütlenme bir diğeri de geleceği hayal edebilme sayesinde (tuzak kurma, yiyecek depolama vb) hayatta kalma ve çoğalma olarak işaret ediliyor. (Bkz Yuval Noah Hararı- Sapiens)

Atı at yapan, onu yırtıcı hayvanların saldırılarından koruyan ve soyunu sürdürmesini sağlayan becerisi hızlı koşmaktır. Kuşların nesillerini sürdürebilmesi de uçma becerileriyle yakından ilgilidir. Düşünedek olursak insanın neslini sürdürebilmesi de en özünde PLAN yapabilme becerisiyle ilgilidir diyebiliriz.

CORONA VE PLAN YAPMA GÜDÜMÜZ

En temel içgüdümüz olan “hayatta kalma” planlamayla mümkünken bir anda plan yapamadığımızı fark ettiğimizde tam manasıyla allak bullak olan bir akıl yürütme algoritmamız var.

Düşünme hakkında düşünmeye başlarsak, etrafımızdaki gerçekliği olduğu gibi PÜRÜZÜSÜZ algılar ve anlamladırırsak belki iç dünyamızı daha iyi regüle edebiliriz.

Saygılar

İyi Çalışmalar

Selim Geçit – Mart 2020

Pearson Türkiye işbirliğiyle hazırlanmış Liderliğin Esasları Profesyonel Gelişim Programı, varlığını iş dünyasında sürdüren her profesyonelin yaşam kalitesine katkıda bulunacak şekilde kurgulandı.

İkişer günlük 3 modülden oluşan oturumlar bireyin öz farkındalığını destekleyen kavramlara odaklanarak başlayıp, organizasyonun en tepesinde ihtiyacımız olacak yetkinliklerle odaklanarak bitiyor.

0530 2901244
Selim Geçit