Problemlerimize Çözüm Yolu Ararken Google Maps Gibi Düşünmek

Problemler değişmesede çözümleri değişebilir. “Bilinen yol her zaman en kısa yol” değildir.

DURUM

Google maps, yola çıktığımız güne ve saate bağlı olarak bulunduğumuz lokasyondan , gitmek istediğimiz lokasyon arasındaki tüm muhtemel rotaları belirler.

O güzergahlarda seyreden araçlardan aldığı sinyalleri kullanarak birbirleriyle kıyaslayıp trafiğin en akıcı olduğu OPTİMUM rotayı oluşturur ve gitmek istediğimiz nokta (çözmek istediğimiz problem) aynı olsa bile, bir gün önce önerdiğinden tamamen farklı bir rota önerebilir.

PROBLEM

Benzer bir durum iş dünyasında da gözlenebilir.

Geçmişte çözdüğümüz problemlerle tekrar karşılaştığımızda, farklı yollar olabileceğini düşünsek bile, neredeyse her zaman daha önce kullandığımız ve işe yaramış çözüm yollarını kullanmayı daha garantili buluruz.

Aslında problemler tamamen aynıyken, ideal çözüm günden güne değişiyor olabilir.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Alternatif çözümleri göz önüne almak

O yüzden de GOOGLE MAPS gibi düşünmeyi öğrenmeli, çözüm şeklini benimsediğimiz ve çözmede ustalaştığımız problemleri farklı yollarla çözebileceğimizi hatırlamalıyız.


Alternatifleri fark etmek için bilişsel disiplin

“Çözüm olarak aklımıza gelen ilk yol şayet opsiyonlarımız arasında olmasaydı başka ne yapabilirdik?” diye düşünmeliyiz.


Tanısal Düşünme

Harvard Business School hocası Ranjay Gulati’nin videosunda işaret ettiği TANISAL DÜŞÜNME disiplinini kullanmaya başlamalı, harekete geçmeden önce problemlerin kök sebep analizini yapmalıyız.


Yetminkarlık (doyumcul) Problem Çözümü Eğiliminden Kaçınmalıyız

Detay için

YETMİNKAR (doyumcul) Problem Çözme Eğilimi

YETMİNKAR (doyumcul) Problem Çözme Eğilimi

Herbert Simon’a göre bir problemle karşı karşıya olduğumuzda, o problemi ortadan kaldırmak için karşımıza çıkan ilk YETERLİ ve TATMİN EDİCİ çözümü uygular, mükemmel çözüm için ekstra efor harcamayız. Bu perspektiften baktığımızda birçok insanın çalışma hayatında karşı karşıya geldiği problemleri (şayet tutkulu olduğu bir alanda değilse) YETMİNKAR bir tavırla çözeceğini ve bu düşünme şeklinin asıl potansiyelimize olan yolculuğumuzda bizi yavaşlatıcı olabileceğini söyleyebiliriz.   HERBERT ALEXANDER SİMON RASYONEL KARAR (MAKALE)

Pearson Türkiye işbirliğiyle hazırlanmış Liderliğin Esasları Profesyonel Gelişim Programı, varlığını iş dünyasında sürdüren her profesyonelin yaşam kalitesine katkıda bulunacak şekilde kurgulandı.

İkişer günlük 3 modülden oluşan oturumlar bireyin öz farkındalığını destekleyen kavramlara odaklanarak başlayıp, organizasyonun en tepesinde ihtiyacımız olacak yetkinliklerle odaklanarak bitiyor.

0530 2901244
Selim Geçit

Leave Comment