SİL BAŞTAN MI BAŞLAMAK LAZIM ŞİMDİ?

sil baştan başlamak lazım

Sil baştan başlamak lazım olur bazen.

SAPTAMA

20’li yaşlarına gelmiş ortalama bir birey, “hak ettiğine” inandığı, elde edeceğine inandığı yaşam kalitesini tecrübe etmek için ihtiyacı olan bilginin çok azına sahiptir.

PROBLEM

Bu dönemde çok büyük miktarlarda enerjimizi hayatı anlamak, kendimizi anlamak, öğrenmek, gelişmek için kullanmak yerine; KARŞI CİNSİ ETKİLEMEK, ANNE BABAMIZIN ONAYINI ALMAK, POPÜLER BİREYLERE BENZEMEK gibi hızlıca iyi hissetmek için işe yarayan “sığ” kazanımlar elde etmek için kullanırız.

Çoğunlukla “Bu romanları okuyacağına biraz İngilizce okusaydın ne güzel olurdu” formatında gelen ve küçümseyici tonla iletilmiş UZUN VADELİ KAZANIM tavsiyeleri de kulak arkası edilir.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Benim yaşlarıma gelince, (nerdeyse 50) hayata ilk atıldığımız yıllarda hem en tutkulu olduğumuz alanda hiç faaliyet gösterememiş olduğumuzu hem de en iyi becerimizi kullanmadan yaşlandığımızı anlayıp iki seçenekle karşılaşırız.

1) “Battı balık yan gider, aynen devam, en azından güvenli bir işim iyi bir maaşım var”

2) “Sil baştan başlamak lazım bazen, hayatı ” : )

İlham Kaynakları

Anlam duygusu Enerji Verir- Acar Baltaş

İş hayatı, insanın gerçekleriyle hayalleri arasındaki köprüyü kurmasına imkan veren bir alandır. Mutlu olmanın en önemli koşullarından biri, günün önemli bir bölümünü alan iş meşguliyetinden zevk alarak yaşamaktır.

Makaleyi indirmek için görseli tıklayınız

  Kirpi Teorisi

Kirpi Yaklaşımını bireysel yaşam kalitemizi göz önünde bulundurarak En özgün becerimizi en tutkulu olduğumuz mecrada uygulayarak ekonomik çarkımızı döndürdüğümüz bir yaşam kurgusunu işaret ediyoruz

Kirpi misiniz, tilki mi?

lsaiah Berlin'in ünlü denemesi Kirpi ve Tilki' de, eski Yunan özlü sözlerine  dayanarak insanları kirpilerle tilkiler şeklinde ikiye ayırır: "Tilkinin bir sürü numarası vardır ama kirpinin bir tek büyük nu­marası vardır.

lsaiah Berlin 1909-1997

Tilki, karmaşık stratejiler geliştirerek kirpiye sinsi­ce saldırılar düzenleyebilecek zeki bir hayvandır. Kirpinin yuvası­nın etrafında dolanıp durarak saldıracak en uygun anı kollar. Hızlı­dır, güzeldir, parlaktır, ayağına çabuktur, beceriklidir. Yani kazanacağı kesin gibidir. Oysa kirpi neye benzediği belli olmayan, garip, çirkin bir yaratıktır. Bütün gün sallana sallana yemek arayıp yuva­sını kollamaktan başka yapacak işi yoktur. Tilki, izlerin kesiştiği yerde sessizce bekler. Kendi işinden başka bir şeyle meşgul olmayan kirpi, yolda görünür. "Tamam işte şimdi yakaladım seni!" diye düşünür tilki. Hızla fırlar avına doğru. Teh­likeyi sezen küçük kirpi ona şöyle bir bakar ve, ''Hey al1ahım, hiç öğrenmeyecek mi bu hayvan!'' Sonra da kapanıp her tarafından siv­ri okların çıktığı küçük bir top haline gelir. Avına doğru hızla gel­mekte olan tilki bunu görüp saldırsını erteler. Ormana doğru geri çekilirken bir sonraki saldırısının planlarını kurmaya başlamıştır bi­le. Tilki ile kirpi arasında bu oyun her gün tekrarlanır ve tilki çok daha zeki olsa da oyunu hep kirpi kazanır.

Kirpi Teorisi (PDF)

İyiden Mükemmel Şirkete (PDF - Kitap Giriş Bölümü) 

Pearson Türkiye işbirliğiyle hazırlanmış Liderliğin Esasları Profesyonel Gelişim Programı, varlığını iş dünyasında sürdüren her profesyonelin yaşam kalitesine katkıda bulunacak şekilde kurgulandı.

İkişer günlük 3 modülden oluşan oturumlar bireyin öz farkındalığını destekleyen kavramlara odaklanarak başlayıp, organizasyonun en tepesinde ihtiyacımız olacak yetkinliklerle odaklanarak bitiyor.

0530 2901244
Selim Geçit

Leave Comment