SİL BAŞTAN MI BAŞLAMAK LAZIM ŞİMDİ?

Sil baştan başlamak lazım olur bazen.
SAPTAMA
20’li yaşlarına gelmiş ortalama bir birey, “hak ettiğine” inandığı, elde edeceğine inandığı yaşam kalitesini tecrübe etmek için ihtiyacı olan bilginin çok azına sahiptir.

PROBLEM
Bu dönemde çok büyük miktarlarda enerjimizi hayatı anlamak, kendimizi anlamak, öğrenmek, gelişmek için kullanmak yerine; KARŞI CİNSİ ETKİLEMEK, ANNE BABAMIZIN ONAYINI ALMAK, POPÜLER BİREYLERE BENZEMEK gibi hızlıca iyi hissetmek için işe yarayan “sığ” kazanımlar elde etmek için kullanırız.

Çoğunlukla “Bu romanları okuyacağına biraz İngilizce okusaydın ne güzel olurdu” formatında gelen ve küçümseyici tonla iletilmiş UZUN VADELİ KAZANIM tavsiyeleri de kulak arkası edilir.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Benim yaşlarıma gelince, (nerdeyse 50) hayata ilk atıldığımız yıllarda hem en tutkulu olduğumuz alanda hiç faaliyet gösterememiş olduğumuzu hem de en iyi becerimizi kullanmadan yaşlandığımızı anlayıp iki seçenekle karşılaşırız.
1) “Battı balık yan gider, aynen devam, en azından güvenli bir işim iyi bir maaşım var”
2) “Sil baştan başlamak lazım bazen, hayatı ” : )
İlham Kaynakları

İş hayatı, insanın gerçekleriyle hayalleri arasındaki köprüyü kurmasına imkan veren bir alandır. Mutlu olmanın en önemli koşullarından biri, günün önemli bir bölümünü alan iş meşguliyetinden zevk alarak yaşamaktır.

Kirpi Yaklaşımını bireysel yaşam kalitemizi göz önünde bulundurarak En özgün becerimizi en tutkulu olduğumuz mecrada uygulayarak ekonomik çarkımızı döndürdüğümüz bir yaşam kurgusunu işaret ediyoruz
Kirpi misiniz, tilki mi?
lsaiah Berlin'in ünlü denemesi Kirpi ve Tilki' de, eski Yunan özlü sözlerine dayanarak insanları kirpilerle tilkiler şeklinde ikiye ayırır: "Tilkinin bir sürü numarası vardır ama kirpinin bir tek büyük numarası vardır.
lsaiah Berlin 1909-1997

Kirpi Teorisi (PDF)
İyiden Mükemmel Şirkete (PDF - Kitap Giriş Bölümü)

Pearson Türkiye işbirliğiyle hazırlanmış Liderliğin Esasları Profesyonel Gelişim Programı, varlığını iş dünyasında sürdüren her profesyonelin yaşam kalitesine katkıda bulunacak şekilde kurgulandı.

İkişer günlük 3 modülden oluşan oturumlar bireyin öz farkındalığını destekleyen kavramlara odaklanarak başlayıp, organizasyonun en tepesinde ihtiyacımız olacak yetkinliklerle odaklanarak bitiyor.

Selim Geçit