STRATEJİK DEZONANS – ONLINE Business Review Workshop

Stratejik Dezonans

Yöneticiler, pazarda, rekabette ya da müşteri beklentilerinde aniden ortaya çıkan rahatsız edici bir değişiklik karşısında çoğunlukla geçmişte başarılı olmuş stratejik pratiklere yüklenerek karşılık vermeye eğilimlidirler. 

Andy Grove, kitabında bu konuya (Stratejik Dezonans) ilginç bir perspektiften ışık tutuyor.

Dijital kameralar Kodak’ın analog film pazar payını kemirmeye başlayıp satışlarını düşürdüğünde, Kodak bu duruma geçmişte gelirlerini artırmak için kullandığı, daha çok eşantiyon plaj havlusu üretmek, satış ekibine daha yüksek primler ödemek ya da filimlerinin kalitesini artırmakla karşılık vermişti. (Kodak 2012 de iflas sürecine girdi)

Stratejik Dezonans

Kimi zaman da pazardaki ya da müşteri beklentilerindeki değişiklikler, sadece “Geçici Dalgalanmalar” dır . 

Böyle durumlarda da aceleyle alınmış radikal kararlar yine olumsuz sonuçlar doğurabilir. 

Webinar Video

Peki bir değişikliğin “Yıkıcı Değişim” mi yoksa “Geçici Dalgalanma” mı olduğunu nasıl ayırt edeceğiz ?  

STRATEJİK ÇARK ETME NOKTALARINI fark etmek için Intel’in kurucusu Andy Grove ve Robert Bulgerman “Stratejik Dezonans” adlı makalelerinde işaret ettikleri 9 göstergeyi kullanmak olacak.

Stratejik Dizonans - Andrew Grove - Robert Bulgerman

FİKRİN ÖZETİ

1990 yılına kadar teknoloji dünyasının yıkılmaz kalesi olarak bilinen ve dünyanın en karlı ilk 10 şirketinden biri olan IBM, 1993 de 8 milyar dolar rekor zarar yaptığında , bütün dünya büyük bir şaşkınlık yaşadı.

IBM‘in İlk zarar ettiği yıl olan 1991 de Kanada operasyonununun Genel Müdürü olan Bill Edherigton şaşkınlığını şöyle ifade ediyordu "Ocak ayından Mart‘a kadar her şey yolunda idi. Bugün gibi hatırlıyorum, finans müdürü içeri girdi ve 'yılın ilk çeyreğinde zarar edeceğiz' dedi. 1911 yılında kurulduğumuzdan bu yana hiç zarar etmediğimizi biliyordum. İşin kötüsü “muhtemelen bütün yıl zarar edeceğiz” dediğinde , kar marjımızın ne kadar çabuk eriyip gittiğini görmeye başladım.

Bütün analizler IBM’ in mainframe pazarından elde ettiği kar yüzünden Pazarlama miyobisi (bir tür işletme körlüğü) yaşadığını, yani pazarın değişmesine rağmen, müşterilerin yeni beklentilerine odaklanmak yerine, statu quo ya bağlılıkla, hali hazıra var olan ürünlerine odaklandığını ve dolayısı ile YANLIŞ PROBLEMİ çözmeye çalıştığını gösteriyor. (Stratejik Disonans)

Lou Gerstner’in Nisan 1993 ‘te IBM in CEO luğuna atanmasından hemen sonra IBM’ de köklü bir strateji değişimi, bir stratejik dönüm noktası (Inflection Point) yaşandı.

IBM “executiveleri” kişisel olarak müşteriler ile buluşmak ve onların ihtiyaçlarına cevap vermekten sorumluydular artık. O güne kadar kendilerini bir yük gemisinin tayfası gibi hisseden “IBM mürettebatı”, artık "cruise" gemisinin müşteri memnuniyeti odaklı “mürettebatı” gibi düşünmeye başlamıştı.

Lou Gerstner buna “Operation Bear Hug” (operasyon “ayı kucaklaması” / “sımsıcak kucaklama”) dedi .

Robert A. Bulgerman ve Andrew S. Grove, Strategic Dissonance isimli makalelerinde “Stratejik hedefler ve Stratejik aksiyonların uyumlu olmaması durumuna Stratejik Dizonans diyoruz. Stratejik dizonans sürdüğü taktirde yıkıcı olabilir, ancak Stratejik Dönüm Noktası (SIP, Strategic Inflection Point) zamanında fark edilirse kurumlar minimum eforla tekrar verimli olurlar “diyor.

Bu makalede, yazarların önerileri doğrultusunda, ÖLÜMCÜL Stratejik Dizonans ve Stratejik Dönüm noktaları ile talep ve karlılık dalgalanmaları gibi sıradan olguları nasıl ayırt edebileceğimizi fark ediyoruz.

OTURUMUN ÖZETİ

Bu oturumda, yazarların önerileri doğrultusunda, ÖLÜMCÜL Stratejik Dizonans ve Stratejik Dönüm noktaları ile talep ve karlılık dalgalanmaları gibi sıradan olguları nasıl ayırt edebileceğimize odaklanıyoruz.



Stratejik dizonans teorisiyle olağan dalgalanmalarla ÇARK NOKTALARI arasındaki farkı nasıl gözleyebileceğimizi tartışıyoruz.

"9 Gösterge" Üzerinde Duruyoruz

  

Kaynak Makale


Pearson Türkiye işbirliğiyle hazırlanmış Liderliğin Esasları Profesyonel Gelişim Programı, varlığını iş dünyasında sürdüren her profesyonelin yaşam kalitesine katkıda bulunacak şekilde kurgulandı.

İkişer günlük 3 modülden oluşan oturumlar bireyin öz farkındalığını destekleyen kavramlara odaklanarak başlayıp, organizasyonun en tepesinde ihtiyacımız olacak yetkinliklerle odaklanarak bitiyor.

0530 2901244
Selim Geçit

Leave Comment