Yaratıcılık Konusunda Çok Şey Söylendi – Selim Geçit

Yaratıcılık Konusunda Çok Şey Söylendi


Başarı için “yaratıcılık” önemli, Peki ya yaratıcılık ile ilgili bildiklerimiz bütünüyle doğru değilse, ya yaratıcılık potansiyelimiz tahmin ettiğimizden çok daha yüksekse ! : )

“Yaratıcılık” yetimiz, çağlar boyunca  karşılaştığımız sorunlar karşısında hayatta kalabilmemizi sağladı dememiz yanlış olmaz..

Bugün sahip olduğumuz tüm teknoloji, tüm konfor bu yaratıcılık kasımız sayesinde elde edilmiştir diyebiliriz. Ancak yaratıcılık ve hızlı karar vermek eğilimimiz bir araya geldiğinde yukarıdakine benzer hızlı ve doğruluğuna emin olduğumuz ancak şaşırtıcı YANLIŞ kararlar verebiliyoruz sık sık.

Bu video yaratıcılık becerimiz ile ilgili bakışımızı biraz daha iyimser kılmak için etkili.

Öte yandan da yukarıdaki gif yaratıcılığın (hayal gücünün)  karar verme kalitemizi nasıl olumsuz  etkileyebileceğini de gözler önüne seriyor .

Düşünecek olursak bundan 150 yıl önce ekonominin lokomotifi tarımdı, o zaman ekonomi kas gücüyle işliyordu. Daha sonra sanayi devrimi geldi, üretim bantlarında yine mekanik ve çokta yaratıcılığa gerek olmayan işler yaparak sürdürdük yaşantımızı. Bugün bu durum çok değişti, hele ki yarının dünyasında YARATICLIK BECERİMİZ yapay zeka ve robotlarla rekabet edeceğimiz iş dünyası pazarında en önemli yetkinliğimiz olacak gibi duruyor.

PEKİ BİZ BU DURUMUN FARKINDA VE GEREĞİNİ YERİNE GETİRİYOR MUYUZ ?

Ken Robinson, yaratıcılık kavramı ile ilgili ilginç bir paradoksa dikkat çekiyor. Bizi hayata hazırlamasını beklediğimiz  örgün eğitim sisteminin hedefinin aslında ülkenin ekonomik çarkını döndürebilecek elemanlar yetiştirmek olduğunu ve bunun için de herşeyden önce FEN Bilimlerinin (matematik, fizik, kimya vb) öncelik olduğunu işaret ediyor.
Robert Winston aşağıdaki videosunda yaratıcı olabilmemiz için kaygılardan ve zihinsel gürültüden uzak kalabilmenin önemine dikkat çekiyor.
Profesyonel dünyada yaratıcı potansiyelimize ulaşabilmek için yapılabilecek şeyleri merkezine aldığımız oturumlar ilgilinizi çekebilir.