Hayata bir sınav olarak mı, yoksa yolculuk olarak mı bakıyor olduğumuz, kritik kararlarımızı nasıl etkiler?

Ya hayat bir yarışsa?

Bir savaş belki?

Tüm bu çerçeveler, bu metaforlar dünya görüşümüzü, kendimize ve sosyal çevremize yüklediğimiz rolleri şekillendirir.

Baştan beri bana yol arkadaşı olan eşimin dünya görüşü yıllar içerisinde “yolculuk”tan “sınav”a evrildiğinde ilişkimiz nasıl etkilenir ?

Hayatı anlamlandırırken kullandığımız bakış açılarının, çerçevelerin, özetle METAFORLARIN yaşam kalitemize ve performansımıza olan etkisi sandığımızdan çok daha büyük olabilir.

Düşünelim

BATI ETKİSİ

Liberal!! BATI KÜLTÜRÜ genel olarak hayatı YOLCULUK, bizleri yolcu olarak işaret eder. İstikametimizi “VİZYON, HEDEFLER, HAYALLER” ile belirginleştirmeyi önerir ve ekler “ZENGİN OLMAK İSTİYORSAN (Kİ İSTİYOR OLMAN EN ERDEMLİSİ) MUTLAKA HEDEFLERİN OLMALI !”

Bize biraz itici gelir bu HEDEF söylemi.

DOĞU ETKSİ

(Orta) DOĞU KÜLTÜRÜ öte yandan bu yaşamın sınav olduğu perspektifinden bakar çoğunlukla. Kanaatkar olmanın erdemini, hırslardan arınmanın faziletlerini işaret eder. Maneviyatın bize kazandıracağı mutluluğu işaret eder.

İki taraftan da etkilenerek giriştiğimiz HAYATI ANLAMLANDIRMA süreci fark etmezsek bizleri kısa vadeli ve mütevazı hedefleri olan kanaatkar ve kafası karışık yolculara dönüştürebilir.

Dolayısıyla “YARIŞI” kazanma fırsatını kaçırmamıza da sebep olabilir.

23 Kasım Cuma ZihinTonik “Metaforlarla Yaşamak” Oturumuna Bekliyoruz


KANYON Joint Idea 

Oturumuna Hemen Kayıt Olun


Zihintonik Nedir?

Sabah yataktan çıkmak zordur. O ilk anlarda neredeyse “Hasta” olduğumuz günlerin enerji düzeyini tecrübe ederiz. Sonra harika bir duş, 5 dakika geçmemiştir, “Zehir” gibi olmuş ve gün içerisinde yaşayacağımız maksimum enerji düzeyine çabucak ulaşmış ve bir sonraki duşa kadar şarj olmuşuzdur.

Fiziksel performansımızın “Tetikleyicisi” gibi düşünebileceğimiz sıcak ve güzel bir duşun bedenimizde yarattığı enerji farklılaşmasını zihnimizde yaratmak üzere tasarlanmış olan ZihinTonik etkinliğimize hepinizi bekliyoruz.


ADAPTE OLMA BECERİSİNİN İKİ YÜZLÜLÜĞÜ

Kendini mutlu adleden başarılı profesyoneller de, başarılı şirketler de bu başarılarını ADAPTE OLMA becerilerine borçludurlar dememiz yanlış olmaz.

Öte yandan aynı adapte olma becerisi (dikkat edilmezse) insanları mutsuzluğa, şirketleri de yok olmaya itiyor olabilir mi ?

23 Kasım 2018 Cuma akşamı KANYON Joint Idea’da bu ve bunun gibi, fark edilmediğinde yaşam kalitemizi ve başarımızı olumsuz etkileyecek sinsi tuzaklar ile nasıl baş edebileceğimizi konuşalım


 

Geçmiş Oturumlardan

ZihinTonik Hatıraları
« of 6 »

Siz de Bir “PAUSE” Verin !

İçinde bulunduğumuz koşuşturmayı bırakmak mümkün değil belki ama “PAUSE” edebilmenin yolları olmalı.

Son 5 yıldır “Zihin İçin Tonik Fikirler” diyerek özetleyebileceğim bir open lecture yapıyorum.

Biraz literatür, biraz motivasyon, bolca kahkaha ile geçiyor etkinlik.

“Akademik Stand Up” gibi sanki : )

Kısa bir “pause” için fırsatı olan herkesi 10 Mayıs akşamı zihnin “PAUSE” tuşunu keşfetmek için ZihinTonik etkinliğine bekliyorum.

Etkinliğin tüm karı, akşam boyunca operasyonu yürüten öğrenci arkadaşlarıma gidiyor.

Alternatif olarak okumuş olduğunuz üç kitabı (yönetim, davranış bilimleri, psikoloji alanlarında) yanınızda getirerek etkinliğe ücretsiz de girebilirsiniz (kitaplar yine öğrenci arkadaşlarımız için). Bana önceden mesaj atarak isim yazdırmanız yeterli.


Nasıl olurda endişeli olmam ben ?